John Titor - blázen, vtipálek nebo cestovatel v čase?

Psal se druhý listopad roku 2000 a na internetovém fóru Time Travel Institute se objevil nový uživatel. Pod přezdívkou timetravel_0 začal zveřejňovat příspěvky týkající se cestování v čase, předpovědí katastrof a návodu na sestrojení stroje času. Jméno John Titor se objevilo roku 2001. V této době timetraveler_0 začal užívat fórum Art Bell BBS (při registraci bylo třeba zadat jméno a příjmení, ať už skutečné nebo falešné, toto fórum dnes již neexistuje). K odmlčení došlo na konci března toho roku. Jaký je (údajný) příběh tohoto muže? 

Symbol Titorovy vojenské jednotky
Zdroj

Psal se rok 1998 a na začátku května se narodil John Titor. O 38 let později byl vybrán na misi získání funkčního počítače IBM 5100, na jehož vývoji se měl podílet jeho dědeček, a vyslán do roku 1975. Důvodem zájmu o tento přístroj byl kolaps počítačového systému podobný Unixovému problému roku 2038 též zvanému Y2K38 (více zde). Při zpáteční cestě se John rozhodl zastavit v roce 2000. Byla to plánovaná krátká návštěva, údajně kvůli rodině a získání ztracených rodinných fotografií. Druhého listopadu 2000 se připojil na fórum o cestování časem. Příspěvky se přestaly objevovat na konci března 2001 a nikdo neví, co se s Johnem stalo. Vrátil se do roku 2036? Byl uvězněn vládou? Skončil v blázinci? Nebo vtipálkovi došli nápady?

IBM 5100
Zdroj
Stroj času
Dle Johnových příspěvků přicestoval strojem času vytvořeným společností General Electric v roce 2034. Tento přístroj má k přesunu používat dvě mikrosingularity/černé díry a měl být umístěn v Chevroletu Corvette (ročník 1966 -1967). Ve starších příspěvcích uvedl i důležité součástky.

Součástky:
  • Dvě magnetické krycí jednotky pro duální mikro singularity
  • Rozdělovač vstřikování elektronů pro změnu hmotnosti a gravitace mikro singularit
  • Chladicí a rentgenový odvzdušňovací systém
  • Gravitační senzory nebo variabilní gravitační zámek
  • Čtyři hlavní cesiové hodiny
  • Tři hlavní počítačové jednotky
Hrubý náčrt stroje času
Zdroj

Předpovědi
Již v počátcích své internetové kariéry John uvedl, že budoucnost je nestálá a může se měnit. Také dodal, že se jeho časová linka liší od té naší, avšak jen minimálně. Jeho předpovědi se týkají období mezi léty 2001-2030 a jsou různě přesné. Některé z jeho teorií se potvrdily.

Některé, nejrozšířenější, předpovědi:
  • Ozbrojený konflikt mezi USA a Íránem se začátkem v roce 2003
  • NASA bude mít problémy s raketoplány
  • Občanská válka v USA se začátkem v roce 2004 - původ v prezidentských volbách, nový prezident by měl být dle jeho slov barevný
  • V Iráku nebudou nalezeny zbraně hromadného ničení
  • Od roku 2004 se nebudou pořádat Olympijské hry
  • V roce 2008 se prezidentem USA stane žena
  • Jaderný útok na důležitá města USA, Evropy a Číny provedený Ruskem v roce 2015 v rámci třetí světové války
  • Po válce se hlavním městem USA stane Omaha v Nebrasce
  • "Mor" v roce 2030 - měly by se objevit dvě závažné nemoci, které zahubí většinu obyvatel planety
  • Stephen Hawking změní své názory na jeho teorie o černých dírách
  • Potvrzení tzv. Everett-Wheelerova modelu kvantové fyziky - zjednodušeně teorie paralelních světů
  • Objevení malých černých děr v Cernu pomocí Velkého hadronova urychlovače

Teorie o identitě Johna Titora
První velké nařčení ohledně pravosti Johna Titora proběhlo již v roce 2001. Johann Meier, německý autor sci-fi, prohlásil, že Titor je ve skutečnosti John Adams. Ten měl najít jeho ztracenou knihu a začít hlásat v ní popsané věci.

Druhá teorie o jeho identitě je z roku 2008-2009. Tato má pevnější základy, neboť vznikla na základě vyšetřování soukromého detektiva Mika Lynche. Mělo se jednat o velký podvod rodiny Haberových, Johna Ricka a Larryho. Ale opravdu to měli na svědomí? Nebo pouze uviděli příležitost vydělat peníze? 

Další teorie říká, že John Titor je neznámá osoba vyslána americkou vládou, aby šířila masovou dezinformaci.


Pravdu o původu Johna Titora se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Můžeme se pouze dohadovat. Ať je tento muž reálný nebo ne, ovlivnil lidstvo více než si někteří jsou ochotni připustit a ovlivňuje ho stále. Jeho předpovědi se stále rozebírají a o jeho "životě" vznikl film i videohra. Střihl si i cameo v komiksu od Marvelu. Věříte, že přišel z budoucnosti? Nebo dáváte přednost tomu, že se jedná o dokonalý podvod? Napište mi Váš názor do komentářů.


Komentáře

  1. K Titorovi jsem se dostala skrze anime Steins;Gate. Upřímně si myslím, že John Titor byl někdo, kdo se zrovna nudil, tak se rozhodl předstírat cestování v čase, protože ty předpovědi fakt sázel všelijak.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krysař - recenze

Město duší - recenze