Moje hrdinská akademie - fanouškovské teorie

V roce 2014 vyšel první díl superhrdinské mangy Boku no Hero Academia/My Hero Academie/Moje hrdinská akademie mapující začátky mladého hrdiny Izuka Midoriyi. Vytvořil ji Kōhei Horikoshi. Kořeny této série sahají až do roku 2008. kdy vyšel kraťas Boku no Hīrō/My hero/Můj hrdina, který pojednával o Jacku Midoriyovi – výrobci předmětů pro superhrdiny, který sní o tom, že jednou bude bojovat po jejich boku (prvotní verze Izuka). Manga čítá 29 dílů a stále není ukončena.


Česká obálka prvního dílu mangy


Příběh o studentu Izuku Midoriyovi se na televizní obrazovky poprvé podíval v červnu roku 2016. V současnosti má anime čtyři série (letos na jaře vychází pátá) a dva filmy (brzy tři). Série si za dobu své existence vybudovala značnou fanouškovskou základnu, která má na svědomí mnoho fan-fikcí, fan artů a teorií. Dnes se zaměřím na poslední zmíněný bod a představím pět zajímavých teorií, které mohou a nemusí být pravdivé.


Plakát ke třetímu filmu

All for One je Izukův otec

Tato teorie se opírá o Star Wars a paralelu mezi Lukem Skywalkerem a Izukem Midoriyou (Lukův první učitel zemřel, Izukův padl, Luka trénoval starý zkušený bojovník, Izuka trénoval starý superhrdina, Luke vyrůstal bez otce, Izuku vyrůstal bez otce). Právě díky této podobnosti si mnoho fanoušků myslí, že otcem zelenovlasého studenta hrdinského kurzu je superpadouch All for One.

O Izukově otci se dozvídáme pouze jeho jméno (Hisaschi) a quirk/superschopnost (plivání ohně) z vyprávění jeho matky Inky. Nikdy se neobjevil a nikdo jiný o něm nemluví, což nahrává tomu, že Izukovým otcem je All for One. Hisaschi má být poté pouhou iluzí zakrývající jeho zločin – využití Inky ke zplození dítěte s novým silným quirkem/superschopností, kterou si posléze přivlastnil.

All for One využíval ženy k vytváření nových quirků

All for One je král zločinu již po mnoho desetiletí. Jeho quirkem je kradení zvláštních schopností, které si může ponechat nebo darovat. Jedním slovem, je to sběratel. A jako takový si rád rozšiřuje svou sbírku. Jedním ze způsobů má být pletení hlav žen a plození dětí. Těmto dětem, krátce po narození, sebere jejich quirk, ženám pozmění paměť a zmizí jako by nikdy neexistoval. Když po letech dovedou své potomky k doktorovi – „náhodou‟ k příteli All for One, doktoru Ujikovi, je jim sděleno, že děti patří mezi dvacet procent narozených bez superschopností. Tuto lež posilují falešnými rentgeny, na kterých mají děti o článek na malíčku více – při zkoumání quirků se zjistilo, že lidé s nimi mají o článek na malíčku nohy méně, kdežto ti bez něj mají klasicky tři.


Na U. A. je zrádce

Liga padouchů/League of villains má až podivně moc informací o U. A. a studentech, než by jako třetí strana mít vůbec měla. Proto vznikla teorie, že na této elitní škole pro superhrdiny je zrádce donášející Tomurovi a jeho lidem.

Po pár minutách prohledávání internetu jsem došla k závěru, že v podstatě každý, kromě hlavního hrdiny, je zrádce. Mezi nejzmiňovanější patří Denki Kaminari – hlavně pro hraní si na hloupějšího, než ve skutečnosti je –, Present Mic – pro navržení, že na U. A. je zrádce –, Ochaco Uraraka – pro peníze –, Neito Monoma – pro své opovrhování třídou 1-A –, Tora Hagakure – pro svůj quirk umožňující potají odposlouchávat a sledovat ostatní – a Yuga Aoyama – pro jeho znalosti o ostatních a pozorovací schopnosti. 

Oblíbenou verzí je, že zrádcem je Toga Himiko vydávající se za náhodného studenta mimo superhrdinský kurz – svým quirkem dokáže napodobit vzhled, nikoli schopnosti, takže by ji rychle odhalili - nebo za učitele či jiného zaměstnance školy.

Mezi dosti populární teorie patří i ta, že Kōhei Horikoshi zrádce původně plánoval, ale zapomněl, nebo že zrádce vlastně nikdy nebyl.

Každý má quirk

Dvacet procent populace nedisponuje superschopnostmi. Nebo tak je nám to prezentováno již od první kapitoly mangy. Ale co když je to trochu jinak?

Existuje několik typů quirků, některé jsou více nápadné a jiné méně, některé jsou ohrané, jiné netradiční. Co když se lidé bez quirků pouze nedostali do situací, ve kterých by se jejich schopnost projevila? Pro příklad uvedu třeba schopnost přežití několika desítek stupňů pod nulou bez omrzliny – daná osoba by cítila zimu stejně jako ostatní, ale žádná část těla by mu při podchlazení neumrzla.

Okřídlený Nomu je Bakugův kamarád z dětství

Nomu jsou nestvůry vytvořené doktorem Garakim (jinak známý jako doktor Ujiko) za účelem zničení hrdinů. Jsou to nemyslící supervojáci sloužící záměrům Ligy padouchů/League of villains. Vznikli úpravou lidského těla – mrtvoly –, aby dokázali využívat více quirků. Mezi nomu spadá i Kurogiri.

Charakteristickým znakem jednoho z těchto monster jsou křídla, která se až nápadně podobají těm, která měl jeden z dětských Bakugových přátel, Tsubasa. Toho vidíme pouze ve vzpomínkách. To však nemusí nic znamenat - mohl se s rodinou odstěhovat, nastoupil do jiné třídy nebo se při dospívání vzhledově změnil. Ale co když je za tím něco temnějšího? Co když zemřel a jeho ostatky využil již zmíněný doktor k vytvoření bezduchého dokonalého vojáka?

Kōhei Horikoshi naznačil, že tato teorie by mohla být pravdivá.


Která z výše uvedených teorií se líbí Vám? Máte nějakého oblíbence, kterého jsem neuvedla?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Krysař - recenze

Město duší - recenze

John Titor - blázen, vtipálek nebo cestovatel v čase?